Lilla tygblöjskolan -första delen

Som jag tidigare skrivit om så använder vi i huvudsak tygblöjor till vår son. Det sparar oss massor av pengar men det finns också andra anledningar till varför tygblöjor är toppen.

Tygblöjor är miljövänligt
Blir nästan lite provocerad av reklam för ”miljövänliga” vanliga blöjor. I jämförelse så resulterar tygblöjor knappt i något sopavfall och klart mindre produktionskostnad, för miljön, i och med återanvändningen. För vår del får jag lov att säga att produktionskostnaden är praktiskt taget noll eftersom vi främst använt gamla lakan och annat som annars skulle ha kasserats. Det går åt viss energi vid tvätten i maskin, men blöjorna hängtorkas och tvättas (liksom all vår tvätt) utan sköljmedel. För den som vill lära sig mer om blöjors miljöpåverkan så finns det mycket att läsa på nätet.

Vi har alltid blöjor hemma
Hur skönt som helst!

Inga hudproblem
På BVC har barnmorskorna gjort glada utrop när de sett vår sons fina hud. Vi använder aldrig salvor och det har heller inte behövts. Det gör inte vi vuxna heller i och för sig men det har inte med tygblöjor att göra.

Tidig blöjfrihet
Sonen är ännu för liten för att vi ska kunna uttala oss om blöjfrihet, men barn som haft tygblöjor blir i regel blöjfria tidigt. I en tygblöja känner en vad en gjort på en gång.

En sparar många tusen kronor
Exakt vad en sparar skiljer sig naturligtvis åt från familj till familj. En snabb överslagsräkning baserat på blöjbyte i snitt 10 ggr per dygn, att en plastblöja kostar 1,5o kr och att barnet behöver blöja i 2,5 år ger en blöjkostnad om nästan 14 000 kr. När vår son är blöjfri kommer vi troligen ha betalat ungefär 1 000 kr för tygblöjorna, och skulle vi få fler barn skulle blöjkostnaden för dem kunna bli 0 kr. Numera använder vi vanlig blöja på nätterna och någon enstaka gång när vi ska iväg hemifrån, så det är en kostnad på cirka 70 kr per månad som tillkommer för vår del.

Det finns helt enkelt många anledningar till att använda tygblöjor! Och det är inte alls så krångligt som de stora blöjtillverkarna vill få oss att tro. Men det finns många olika varianter och rätt som det är så sitter en där och klickar hem dyra nyproducerade tygblöjor som bara ger lite av fördelarna ovan men ändå inte är lika funktionsdugliga som vanliga blöjor. För så är det; tygblöjor kommer aldrig ha samma sugupptagningsförmåga som den bästa vanliga blöjan (full med läskiga påhittade material). Med det i åtanke insåg jag, i sann minimalistisk anda, att det enklaste alternativet också är det bästa. Därför valde jag att själv tillverka vikblöjor i bomull, inlägg i frotté och att sticka ullblöjbyxor. Jag trodde i ärlighetens namn inte att det skulle fungera så bra som det visat sig göra. I nästa del berättar jag hur jag gick tillväga!

tygblöjaEn helt nykläckt bebis tar en eftermiddagslur på mammas mage – i tygblöja

5 reaktioner på ”Lilla tygblöjskolan -första delen

Lämna en kommentar