Vår sons kostnad första halvåret

Vår son är nu över ett halvår (hur fort går tiden egentligen?) och jag känner att jag börjar få lite kläm på det här med att vara förälder. Jag är nog förhållandevis avslappnad och läser inte på särskilt mycket. Jag är inte så intresserad av olika utvecklingsstadier hos små barn generellt men intresserad av hur det går för min son. Idag var det t.ex. premiär för att kräla sig fram till TV-sladden och försöka tugga på den med den purfärska första tanden i underkäken…

Enligt Konsumentverkets uträkning kostar  förbrukningsartiklar som mat, kläder, utrustning och hygien till ett barn under 1 år 1 110 kr per månad. Det finns uppgifter om att ett barn kostar 80 000 kr första året. Vi har varit relativt sparsamma med inhandlandet och i ren nyfikenhet har jag nedan försökt lista hur mycket vi betalat hittills.

Nödvändig utrustning

Barnvagn och åkpåse  – Ärvt en vagn från 90-talet, som jag klätt om.

Kläder -I första hand ärvt och fått i present. Köpt tre par byxor för 250 kr nya (fick ett konstigt infall efter en lunch på stan; ett av paren visade sig vara för små), köpt ett par bodys för 50 kr och tre overaller för 250 kr begagnat, strumpor nya för 40 kr. Jag har sytt ett par byxor och stickat koftor , byxor och mössor.

Spjälsäng – Ärvt.

Madrass av boveteskal – 900 kr.

Skötbord – Köpte second hand för 300 kr och sålde det nyligen för 250 kr.

Övrigt till säng och badrum, t.ex. korgar – Ca. 300 kr.

Blöjhink – 150 kr.

Tygblöjsförvaringspåsar i PUL-tyg – 200 kr.

Bilbarnstol – 300 kr.

Bärsele – 1 200 kr.

Svanstolen – 100 kr second hand.

Totalt 3 790 kr

Leksaker och barnrum (ehmn, barnhörna i vårt fall)

Babygym och lekmatta – 200 kr second hand.

Ekologisk nallebjörn – 400 kr.

Hylla – Färg till en vi redan hade, kostade 75 kr.

Byrå – 350 kr second hand.

Tavla – Gjorde jag själv och återanvände en gammal ram, 0 kr.

Böcker och leksaker – Fått i present.

Totalt 1025

Löpande kostnader

Medicin m.m. – 100 kr.

Tygblöjor – Ca. 500 kr för garnet till ytterbyxor, resten är sytt av gamla textiler för 0 kr.

Plastblöjor – Ca. 500 kr.

Tvättlappar – Gamla frottéhanddukar, 0 kr.

Mjölkersättning – 1 500 kr.

Barnförsäkring – 390 kr (65 kr/mån).

Totalt 2 990 kr 

____________

Allt som allt har vår son kostat oss 7 805 kr. Vi har fått barnbidrag om hittills 5 700 kr, vilket innebär att vi betalat 2 105 kr ur egen ficka. Det låter vansinnigt billigt men jag kan inte komma på några fler kostnader.

Jag har inte räknat på bilinköpet i somras, inkomstbortfall eller det faktum att vi flyttat delvis för sonen skull. Det skulle inte riktigt vara rättvist. Bilinköpet hade vi genomfört ändå eftersom bilen är köpt främst för att ha på somrarna på landstället. Bostaden hade vi garanterat köpt ändå (den är ju dessutom mindre än vår förra…). Faktum är att vi ett långt tag trodde att vi skulle behöva prioritera bort bostadsköpet just för att vi fick barn. Inkomstbortfallet är i och för sig direkt kopplat till vår son, men det är ju också ett uppehåll från lönearbete och en fantastiskt chans att utveckla andra sidor hos sig själv. Jag ser snarare inkomstbortfallet som en livsstilsskostnad. En snabb uträkning ger att det hade inneburit ett bortfall om ca 2 800 kr per månad om jag hade tagit alla föräldraförsäkringsdagarna varje månad, eftersom min arbetsgivare betalar ut 10 % extra.

Kostnaden om 2 105 kr, eller 350 kr per månad, kan jämföras med kostnaden för vår hund som i runda slängar legat på 2 800 kr per månad hittills. Så allt prat om att barn är kostsamma första tiden får helt enkelt tas med en stor nypa salt.

 

Vad är din erfarenhet, har det varit billigare eller dyrare för dig eller de i din närhet att skaffa barn?

Annons

4 reaktioner på ”Vår sons kostnad första halvåret

 1. Vi har en liknande uppställning även om er blöjpost verkligen sticker ut. Kan du inte göra ett inlägg om hur du gjorde blöjorna?
  Annars håller jag med dig, de där schablonerna för hur mkt småbarn ska kosta verkar vara så otroligt högt räknade. Fast köper man en ny barnvagn och inte säljer den efteråt blir det kanske så….

  Gilla

  1. Verkligen högt räknat! Men kanske kommer man upp i dom summorna snabbt om man inte funderar så mycket på vad man köper, och vad man ”behöver”. Har faktiskt ett utkast om tygblöjorna så ett sånt inlägg kommer! 🙂

   Gilla

 2. Intressant inlägg. 🙂 Jag blev mörkrädd när vi gick in i en babyaffär härom veckan. Behöver man verkligen allt det här tänkte jag? Så mycket prylar. Prislapparna ska vi inte prata om. Puh. Precis som du sa så kommer vi också köpa begagnat iaf så mycket som jag lyckas övertala sambon till. Babyskyddet kommer han nog aldrig gå med på att köpa något annat än nytt. Barnvagnen har jag dock lyckats jobba lite på. 😉
  Läste också konsumentsverkets uträkning där ingick byte av bil och större bostad i kalkylen. Känns lite konstigt att räkna med det kan jag tycka. Bättre med en uträkning på det absolut nödvändigaste.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s