Den stora flytten 600 meter

Nu är det över! Vi köpte nytt i början av september 2018, fick hålla sju visningar och gå ner 5 % i pris för att få ett bud och nu har vi äntligen flyttat och lämnat över nycklarna till den nya ägaren. Här kommer ett ganska redogörande över flytten.

Jag har tidigare skrivit om att vi bott tämligen litet. Inte extremt på något sätt men ändå påtagligt där alla sovit i samma rum. I området fanns mest pensionärer och husen var små behändiga parhus med liten trådgård. När vi väl kom fram till att vi vill har ett eget rum till barnen, åtminstone, var det egentligen bara ett område i vår kommun som var aktuellt. I kommunen finns annars framför allt villor och de kostar i alla fall 6 miljoner. Då får en en fyrkantig stor låda på en tomt om kanske 800 kvm i ett område med exakt likadana hus i rader. Det har sin charm det med, men är inget för oss. Att gå upp ännu mer i pris är helt uteslutet. Vi ville ha mer yta inomhus men var villiga att kompromissa med en del annat och hade helst kunnat byta rakt av. Nu fick vi lägga in 450′ så viss skillnad blev det ändå. För att enbart byta upp oss i kvadratmeter, utan att lägga in extra, hade vi behövt flytta till lägenheterna i kommunens centrum vilket i och för sig hade varit möjligt men då tillkommer en avgift på över 7000 kr/mån. Kommunen vill vi inte lämna än.

Gamla vs nya
Vi gick från en tvåa på 65 kvm i parhus till 103 kvm i radhus. Mindre lummigt än innan och trådgårdarna är pluttiga. Men området har de senaste åren haft två avgiftssänkningar så med tanke på bergvärmen, som ingår i hyran, tror jag området ändå är underprissatt. I nya boendet har jag och min man ett eget sovrum, vilket känns helt underbart även om en är ensam där inne korta stunder bara. Barnen delar rum bredvid oss. Det var osäkert om lilla skulle sova hos oss men vi bestämde oss för att försöka få in vanan att sova i eget rum på en gång och hittills tror jag det var rätt beslut! Det finns ett ytterligare rum på övervåningen som nog de flesta hade haft som barnrum så de hade fått varsitt. Men eftersom (nu höll jag på att skriva att jag jobbar mycket hemifrån som anledning för att få lite mer tyngd i argumentet men det är faktiskt inte den verkliga anledningen) vi har en del projekt som tar plats, framför allt min sömnad, använder vi det rummet som arbetsrum (…där kan jag också lönearbeta när jag om alldeles för kort tid pausar min föräldraledighet). Tillhörande arbetsrummet finns också en klädkammare som är ungefär 4 kvm. Där är vårt GYM! Den lilla träningsbänk vi köpte för 200 kr förra sommaren och yogamattan samsas därinne. Det känns fantastiskt och vi har vår ändå fortsatt hyffsat minimalistiska inställning att tacka för att vi inte har mer saker och kläder som behöver platsen. Kläderna får plats i varsinn garderob i sovrummet.

Det finns två badrum på nedre plan, vardagsrum och stort kök med förråd. Uteplatsen är tyvärr en enda stor altan, men vi ska ta bort halva och ha lite gräsyta och lite odling.

Att byta till större
Jag har ju varit lite glad över att vi inte hetsat upp i kvadratmeter tidigare och menat att det går att leva litet med två barn och hund. Och på ett sätt står det fast. Det går. Problemet är ändå dels att vi stör varandras nattsömn (mindre än en kan tro men likväl) och dels alla gadgets som på nåt vis ändå letar sig in tillsammans med barnen och tar plats. Det är leksakskök och bilar och böcker i mängder, även om en försöker minimera. Det är också MÄNGDER av kläder. Vi har försökt inneha med måtta men det finns krav även utifrån gällande detta – från förskolan. Där ska en helst ha två uppsättningar i rätt storlek av alla tänkbara utomhuskläder och skor; regn-, gegg- och snöavvisande. Vi har tom fått ”tips” (läs: tillsägelse) om att vi saknar underställ i särskilt material. Vår lilla hall kunde helt enkelt inte hantera mer.

Vi tycker om att vara hemma tillsammans och åker sällan på semesterresor. Nu efter flytten syns tydliga fördelar med eget rum för barnen där treåringen får möjlighet att vara ensam korta stunder och ansvara för sin egen plätt hemma. Jag får också större möjlighet att utveckla mina projekt med sömnad, stickning, bivax, odling och mat som alla är utrymmeskrävande.

Hållbar och giftfri flytt
En flytt innebär lätt en ekonomisk kostnad och ökade påfrestningar på miljön med inköp av kartonger, transport och WC-anka. Vi har försökt hålla allt detta nere. Efter många diskussioner blev det en veckas överlapp under vilken vi flyttade och städade, det kostade kanske 4 000 kr extra.

Städningen har gjorts med sprayflaska med såpvatten och bomullstrasa av gammalt lakan. Ugnen var en klurig en som jag inte visste hur jag skulle städa utan gift först eftersom vi använde Mr Muscle vid förra flytten och inte städat ugn sedan dess. Sen kom jag på att linoljesåpa är grymt och testade att spraya på det och låta verka under natten – funkade perfekt! Tre år gamla fläckar som bakats i ugnen femhundra gånger försvann på ett kick. I toan hällde jag ättika och lät verka ett par timmar innan städning. Bikarbonat och ättika runt kranar med beläggningar.

Flyttkartonger annonserade jag efter i lokal köp/säljgrupp och med några släktingars bidrag slapp vi köpa en enda nyproducerad kartong. 

Flyttbil hyrde vi genom appen Hygglo – ett bidrag till tanken om bytesekonomi om en så vill. Vi har tidigare hyrt ut verktyg via appen. Nu var en privatperson som hyrde ut ett par mil från oss. Smidigt, prisvärt, trevligt och kontaktskapande! Kostnad 600 kr. Så köpte vi flyttpizza till våra medhjälpare också 🙂

Inredning har saknats till viss del eftersom vi ökat boendeytan. Vi har lyckats hålla oss till återbruk och billigt begagnat (eller ööö jag menar vintage second hand). Skoskåpet blir byrå i sovrummet. Barnmöbler jag hade som liten, som mamma hade sparat, blir nu ommålade med linoljefärg tillsammans med barnen. Vi har valt solgul! Så kallad järnoxidgul. Hittills har vi sålt grejer för runt 1 500 kr och köpt för ungefär samma summa.

Barnrummet har fått ny tavla av gammal ram med färgglad tapetbit och klädskåp och bokhylla från blocket. Men riktiga klippet måste vara vår nya soffa som skänktes till oss via Facebook, av renoveringsbenägna som kände att det var dags för nåt nytt… Tvättade alla kuddar med linoljesåpa som tvättmedel. Vår tidigare soffa som inte rymde oss alla (och verkligen inte hunden) såldes till glatt yngre par och nu har vi en hörnsoffa med plats för 7 personer och hund! Ett byte vi alltså gick 800 kr plus på. 

soffa

Jag har försökt färga vita gardiner som jag sydde till förra boendet, då som vita överdrag till mörkläggningsgardiner. Hade tänkt mig rödkål men det var slut i affären så blev rödbeta istället. Kan väl säga att det blev sisådär… Ser ut som en råkat missfärga vittvätten med en röd socka i maskinen. Det blev ett besök till lokal välgörenhetsloppis istället och inköp av gamla gardinlängder. Ska försöka färga om de vita (rosaflammiga) gardinerna igen, troligen med annat än rödbeta.

färg

I övrigt praktiserar vi det bästa hållbarhetstipset inredningsmässigt – vi sitter på händerna. Under köpprocessen har det varit en självklarhet för säljare och mäklare att badrummet MÅSTE renoveras då det är original från 80-talet. Det är dock fullt fungerande utan tecken på skador så vi kommer inte göra jota åt det. Grannarna bredvid har renoverat sitt badrum i tre veckor nu och jag är inte ett dugg avis på allt stök och borrande. Sitter hellre på händerna! 

Annons

2 reaktioner på ”Den stora flytten 600 meter

 1. Låter som en smidig och genomtänkt flytt. Lätt annars att man tänker för stort vid flytt. Gjorde vi i alla fall. Det blev stort och dyrt. Nu efter mitt FIRE- och minimeringsuppvaknande inser jag det. Men förhoppningsvis gör värdeökning att vi bor nära gratis ändå.
  Vi har ett80talskök och badrum i grönt från 70talet som vi stått ut med 4 år! Åh vad många som kommenterar det (”när ska ni renoveeeera”).

  Gilla

  1. Jo det blev hyfsat smidigt ändå. Nu gäller det att hålla i så vi inte pressar in alldeles för mycket för att vi upplever huset som helt enormt.

   Att bo gratis är inte fy skam! Roligt att fler upplever samma sak ang renoveringshetsen. Frågan är NÄR och inte OM renovering ska ske.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s