Prylar gör nyblivna föräldrar mer rädda för världen

Att prylar stjäl energi har aldrig varit så tydligt för mig som när jag fick barn. Alla listor man skulle ha på allt innan bebisen skulle komma! Alla ”nödvändiga” prylar. En del saker hoppade jag över och en del undkom jag med blotta förskräckelsen. T.ex. amningskudde. Det är alltså en kudde. Som går att ha under armen när man ammar. Jag tror inte jag känner någon som använde amningskudde och begagnatmarknaden svämmar över av ”knappt använda” amningskuddar.

Men vad värre är; alla dessa prylar gör nyblivna föräldrar helt paralyserade. De handspritar och förbereder och fixar och donar så de inte hinner göra något roligt på sin föräldraledighet. Att åka till stan från förorten blir otänkbart eftersom det innebär att man måste packa i timmar innan och vagnen blir så tung att det blir läskigt att åka buss. Tänk om bebisen behöver byta kläder mer än en gång? Att lösa problemen vartefter de kommer kan i värsta fall tyda på en man är en riktigt dålig förälder. Då är det lättare att bara stanna hemma.

3 reaktioner på ”Prylar gör nyblivna föräldrar mer rädda för världen

  1. Ja, många saker kan man verkligen klara sig lika bra utan! Kan du inte göra ett prylinlägg om vilka prylar ni ändå valt att skaffa? Jag har ett sånt på g och det hade varit kul att läsa om hur ni gjort 🙂
    En sak som jag aldrig trodde vi skulle skaffa är babyvakt. Tyckte det var larv och onödigt men ojoj vad jag fick äta upp det. Nu använder vi våran dagligen när lillbarnet sover i rummet längst in och vi vill ha dörrarna stängda så hon inte blir väckt. Även rätt bra när storbarnet var sjuk och ville ligga i sängen hela dagen och kvida med svag röst om mer vatten och sånt. Då kunde vi ändå sitta i köket och höra honom utan att han behövde skrika och bli ledsen.
    Egentligen köpte vi den för att jag skulle ha den på förskolehämtningarna när lilla skulle sova i vagnen utanför dörren. Men det gick snabbt om intet när det visade sig att den där vagnen aldrig kom med ändå. Bärselen däremot, men till den behövs ju knappast nån babyvakt!

    Gilla

    1. Bra idé, tack! Vi har faktiskt också en babyvakt och har använt den en del. Skönt när sonen sovit inomhus och man vill pyssla i trädgården, eller på landet där vi har två våningar. Bärsele är ju det bästa någonsin!

      Gilla

  2. Jag minns så väl vilken panik jag hade över prylar. Eftersom ekonomin inte var den bästa bodde jag på Tradera och gjorde listor på alla måsten från typ vecka 18 till 32. Jag var sååå stressad över detta. Hetsade till mig en bil, så mycket kläder att jag nu inte minns vad jag köpte (och saker som aldrig användes för jag insåg direkt att det bara var opraktiskt) baby nest mm. Roligt nog tycker jag nog att det mesta (förutom kläder) kom till användning på ett eller annat sätt. Amningskudden under extrem foglossning (men ALDRIG till amning) babysitters (köpte tom en + en gratis) och vagn. Som du vet är jag tudelad kring huruvida det är värt att sälja av saker då de redan finns och ju som sagt använts en del (om än inte alltid mycket), eftersom jag är ännu mer emot att köpa nytt men nog tror jag att förstagångsföräldrar skulle må bra av att läsa din text. Man KAN ju köpa när barnet kommit också, vilket jag helt glömde. Jag trodde att jag behövde allt från dag ett för att inte riskera att vara en värdelös förälder. Det där höll nog i sig lite med tiden också. När jag såg att andra föräldrar hade en bumbo tex, ville jag också ha en så att min dotter inte fick ett sämre liv än deras. Det var dock innan jag hittade din blogg. Nu köper jag enbart kläder till henne i princip och när min sambo har orimliga förslag (som egen dator/ipad till ettåring) tar jag upp rikatillsammans kalkylator och tvingar honom att se den riktiga kostnaden av prylen. Han tycker jag är orättvis, men nog allt får man lite perspektiv på saker. Vill vår dotter ha 1000 kr nu eller 4000 om 18 år? Jag skulle också gärna läsa mer om dina tankar till saker. Vad är värt att ha? Vad lägger du pengar på? Vilka brister har ni i ert konsumtionsbeteende och får du någonsin dåligt samvete över bristande konsumtion som förälder?

    Gilla

Lämna en kommentar