Frugalt jultips nr 1

… är att gå i kyrkan! Inte för alla, det inser jag. Men jag, som är lite småkristen och särskilt kring jul, tycker det är fantastiskt. Mässorna är dessutom som gratis föreläsningar i personlig utveckling. Vem skulle kunna må SÄMRE efter att tillsammans med andra bett en bön för (eller påmint sig själv om, beroende på åskådning då) de mindre lyckligt lottade eller för att en själv och andra ska vara givmilda och godhjärtade?

Att gå i kyrkan för mig är lite som att komma iväg på ett träningspass. Ibland segt att komma iväg, men efteråt är tankarna klarare, jag har fått en ny upplevelse och jag tänker aldrig ” jag önskar att jag inte hade gått till kyrkan idag”.

Runt jul har Svenska kyrkan av naturliga skäl mycket i kalendariet, allt från grötfrukostar till julspel. Har även sett shoppingresa, men den aktiviteten skippar jag nog.

Min favorit är istället julkonserterna! Stämningsfulla, genomarbetade julkonserter med lokala förmågor som gör sitt allra yttersta för oss i bänkarna. Ett kort vackert inspel om kärlek och glädje. Förra helgen var vi i den äldsta kyrkan i trakten och lyssnade på julsånger och harpa. Så vackert! Och inte har det kostat oss mer än en slant i kollekt.

IMG_4291

Brukar du passa på att gå i kyrkan kring jul?

6 reaktioner på ”Frugalt jultips nr 1

 1. Vi brukar titta in och insupa stämningen. Skulle dock vilja utöka det till en sittning med insupning av vad som erbjuds. Vi bor precis bredvid en vacker kyrka därav intittningarna. Nu har vi båda gått ur kyrkan pga skatterna men det behöver de ju inte veta.

  Gilla

  1. Det kan vara värt mer än intitt, absolut! Du har barn också vill jag minnas?! Perfekt tillfälle att öva stillasittning eftersom det både är rejält formell stämning men ändå stort utrymme och tolerans för barnens sätt och läten. På denna julkonsert delade de ut små tygpåsar med gosedjur och annat till barn som förströelse i bänkarna, det var toppen.

   Gilla

 2. Gillar också julkonserter och har fram till för något år sedan gått till kyrkan på söndagarna mer eller mindre regelbundet i över 20 år. Anledningen till att det inte blivit av på sistone är att jag inte alls tycker det är så utvecklande längre. Samma tugg hela tiden, man förutsätts hela tiden sakna kunskap, förväntningarna på besökarnas andliga intresse är lågt, inte lika lågt dock i frikyrkor och katolska och ortodoxa kyrkor då. Lättare att läsa sig till saker. Har nu större förståelse för att så många ratar kyrkan som andlig vägledare, ofta missas poängen och fokus hamnar på socialt arbete där samhället inte räcker till.

  Gemenskapen borde ju vara viktig här, men det är lätt att mer reduceras till kaffekokare eller vad helst de behöver ha gjort. Så länge man inte har trasiga kläder ses man som en givare och socialarbetare. Att bidra med annat är sällan efterfrågat, men har fått tolka predikningar när rysktalande präster varit på besök, alltid något där ens gåvor kommit till användning.

  Brukar dock fira julen i kyrkan, på julafton kl 12 julbön med julbord, helt kostnadsfritt. Men i år blir det nog som förra året, ”bara” gröt med macka där, folk orkar inte arbeta med julbordet längre, förstår det, det tar kraft att bespisa uppåt 300 personer! (Men det vet jag inte egentligen eftersom jag aldrig hjälpt till med det.)

  Nä, kvinnor som inte är tydligt socialt inriktade på vård av andra har inte så mycket i kyrkan att göra som det ser ut nu. Och platsen för vanliga män, befarar jag är än mer beskuren. Tillrättavisa mig gärna, jag kanske behöver lite tuktan. 😉 /Eva

  Gilla

  1. Haha, tuktan kanske du kan hitta i annan församling 😉 Finns en å annan att välja på! Kan förstå att du känner så, men tror att jag inte kommit dit än. Är helt enkelt inte där tillräckligt frekvent. Får uppdatera framöver!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s