Tekniken ska rädda oss alla

Hen som köpte vår bostad var tämligen orolig över vår elkonsumtion. Jag förstår, för det har jag också varit. Men sen har jag lugnat mig med att vi är fyra personer plus stor hund (som dessvärre behöver ett bad han med då och då). Av de tre år vi bott i vår tvåa har vi varit föräldralediga, båda tillsammans eller var för sig, under två år. Vi är hemma mycket och lagar all vår mat utom makens luncher hemma. Till råga på allt använder vi tygblöjor till även barn nummer två vilket kräver sina tvättomgångar.

Hen ansåg sin situation, som ensamstående i 55-årsålders utan barn eller husdjur, liknande vår eftersom hen ganska ofta fick besök av sina vänner (mäklaren ifrågasatte om vännerna verkligen t.ex. tvättade under besöken och det visade sig att det gjorde de inte). Men hen konstaterade därefter snabbt att hen ju ändå skulle riva kök och badrum som är säkert över tio år gammalt samt tvättstugan (alltså 2/3 av bostaden) samt bygga ett uterum av stora delar av baksidans trädgård. Alla vitvaror och övriga maskiner ska bytas ut mot ”trippelA”. Det är ju bättre för miljön och plånboken. Sedan ska hen övertala bostadsrättsföreningens styrelse att sätta upp solpaneler på samtliga tak.

Det är tydligt att denna människa tror att hen är miljövänlig. Hen gör säkert misstaget att hänga med i dagligmedia och får därifrån intrycket att tekniken kommer att rädda oss från vår överkonsumtion av energi och pryttlar. Hen har antagligen missat att även solpaneler har begränsad livslängd och kräver komponenter som finns i begränsad mängd på jorden. Hen har troligen inte heller räknat på hur länge hen faktiskt måste bo i bostaden och hur många gånger hen måste sätta på maskinerna för att hen ska anses ha gjort ett god gärning mot miljön.

När jag frågade om hen ville behålla matkomposten som vi har ståendes i trädgården kunde hen inte svara, eftersom hen inte visste vad en kompost var för något. När jag förklarade att det är där en slänger matavfall förstod hen inte vad syftet var och jag fick då förklara att jorden kan användas för att odla mat i.

Även om jag inte har något alls emot solpaneler som alternativ till annan energi, tvärtom, finns det klara gränser för hur långt sådan teknik kan ta oss i de utmaningar vi står inför. Och vet en inte vad en kompost är kan det vara rimligt att i sitt miljöarbete börja någon annanstans än totalrenovering av en fullt funktionsduglig bostad.

En reaktion på ”Tekniken ska rädda oss alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s