Om att klättra i träd och lyssna på sin mänsklighet

En kompis gifte sig förra helgen och innan anordnades sedvanlig svensexa. Jag var av naturliga skäl inte med, men min man berättade efteråt att de hade varit och klättrat på ett klättercenter här i stan. Brudgummen, som är arborist, sa skämtsamt till klätterinstruktören att han visserligen hade provat förut men att han annars mest brukar klättra i träd. Instruktören blev helt ställd och kom tydligen totalt av sig i sina instruktioner. 

Den här historien knyter an till något som jag funderar över just nu. Vad som är av vara människa och hur olyckliga många i vårt samhälle är. Hur många som måste äta antidepressiva för att ta sig igenom vardagen. 900 000 svenskar äter antidepressiv medicin. För många är det en livräddare, men jag har bekanta som faktiskt äter eller har ätit medicin för att klara av att gå till jobbet. För att det ger dem magknip, för att chefen är en mobbare eller för att kollegorna knappt hälsar. Vi får veta att lösningen är inte att be chefen att dra åt helvete, utan att medicinera sig för att klara kraven. 

Vi är gjorda för att vara fria varelser. Vi har största delen av vår tid på jorden levt som nomader; utan prylar men med samarbete som största tillgång. Och vi kan, till skillnad från många andra djur, klättra. Till exempel i träd, kanske för att komma åt en banan, springa från ett lejon (?) eller vad vet jag. Men vi är så vilse i det här samhället att vi knappt kommer ihåg att vi kan klättra i träd, att klättring inte bara är en hipp, populär nymodighet där aktiviteten sker på en för syftet uppbyggd vägg och någon – japp – tar betalt för det. Vi har slutat anpassa oss efter vår mänsklighet och försöker istället anpassa magkänslan efter kraven, och någonstans därefter försöker vi köpa oss mänsklig aktivitet. 
                                                                                                   
 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s