Hur har vi fått så stor respekt för sedlar och mynt?

Jag har varit i London. Passade på att besöka Bank of England Museum. Gratis inträde och väl värt någon timme. Är intresserad av historia och förvånas ofta över hur kort tid vi levt med kulturella ”sanningar”. Att det jag idag uppfattar som oföränderligt en dag, för inte så länge sedan, inte alls var självklart. Som den nu naturliga respekten för pengar; sedlar och mynt. Få skulle slänga pengar, oavsett värde. Det kommer sig naturligt att fundera på om det ens är lagligt. Själv har jag en burk i ett skåp, full med mynt i valutor som jag inte kan betala med här hemma.

En gång var samhället oförberedd på värdet av sedlar. Den underförstådda respekten som staten behövde övertyga medborgarna om när de först började trycka sedlar. För att en sedel inte skulle ses som en pappersbit vilken som helst, som en kan kopiera. Och många fick betala ett högt pris för att systemet skulle få en chans att fungera.

Mellan 1797 och 1821 hängdes över 300 personer som straff för förfalskning av Bank of Englands sedlar. Många andra straffades med deportation till Australien. Banken blev kritiserad för de oproportionerligt hårda straffen. Inte konstigt att folket fick stor respekt för sedlarna och att den respekten är självklar idag. En sedel är inte en vanlig pappersbit.

img_0799

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s