Gästspel: IN och UT

Varför jag inte brukar räkna prylar 

Jag tillhör inte den växande skaran som räknar prylar som köps in och kastas ut ur huset. Det tar tid och skapar ett onödigt fokus på saker. För mig är det helt ointressant hur många bunkar, handdukar eller blusar jag äger.

För mig är det viktiga funktionen. Jag vill ha en vardag där sakerna är hjälpmedel, inte mål i sig. Jag vill inte se det som en fritidssyssla att shoppa eller ägna en hel helg åt att rensa på vinden, som så många gör. Istället tänker jag i processer. Om en syssla, t.ex. hänga tvätt, klä sig på morgonen, gå ut med hunden eller plocka ur diskmaskinen, tar lång tid eller känns krånglig och gör mig irriterad så beror det nästan alltid på att där finns för många prylar. Som är i vägen. Att processen att plocka ur diskmaskinen inte är tillräckligt smidig är för att det står för många skålar i skåpet där jag ska ställa glasen, så glasen får inte plats och jag måste då flytta skålarna. Men det finns inte plats att ställa ifrån sig på diskbänken för där står vattenflaskorna som inte har någon given plats i skåpen än, eftersom skåpen i sin tur är fulla med saker vi inte använder – och så vidare i vad som ibland känns som en oändlighet. När jag upptäcker sådana processfel försöker jag rensa, skoningslöst. Det här tänket leder, precis som att räkna saker, till en större försiktighet vid inköp. Jag tvingas tänka efter; var ska prylen ”bo”? Kommer den vara i vägen? Kommer den användas tillräckligt för att motivera minskat levnadsutrymme?

Vad som kommit in

Senaste året har jag rensat som en galning och även om det finns mycket kvar att göra så börjar jag känna mig hyffsat nöjd med min jobbgarderob. De flesta plaggen passar varandra i färg och form. Jag saknar fortfarande vardagskläder som jag kan gå till mataffären eller ta en fika hos en kompis i utan att skämmas, men det är jobbgarderoben som kommer göra skillnad i tid för vardagen framöver. Så inför min jobbstart har jag och familjen varit på Vingåker och köpt kläder att komplettera med. Det blev två kostymer, kavaj och byxa från TIGER, en i grått och en i svart svart. En ljusblå skjorta och ett par jeans. Kostymerna är perfekta; bra kvalitet som passar till nästan allt övrigt i garderoben. Total kostnad var 4 900 kr, plus bensinkostnad ca. 200 kr (som ska ses i ljuset av att även min man köpte lite kläder). Hade jag köpt samma plagg i affären i stan hade kostnaden blivit över 10 000 kr.

img_0780
Kvalitetskostymer i bra passform som kan användas till allt annat i garderoben under många år – självklart till nedsatt pris 😉

 

Och det som kastas ut

Men det fanns en hel del i garderoben som inte passade in. Sånt som i och för sig är snyggt och helt, men i helt fel färger för att passa resten av garderoben eller som sitter lite, lite fel och därför inte används. Har lagt ut det på nätet och tyvärr fått väldigt lite pengar i försäljningen, men det känns ändå bra att det kommer till användning. Det som inte säljs kommer faktiskt skänkas bort (trots mitt missnöje mot det) så att vi får levnadsplats här hemma.

IN:
2 kavajer
2 byxor
1 skjorta
1 par jeans

UT:
1 kavaj
2 klänningar
1 BH
1 par skor
1 par byxor
3 skjortor
3 koftor
1 blus
1 cykelhjälm

En reaktion på ”Gästspel: IN och UT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s