Två disktrasor svarar på frågan om det går att sticka fred

På Armémuseum finns fina utställningar om krigets Sverige men också väldigt intressanta tillfälliga utställningar. Just nu pågår en som heter Knitting Peace som är fantastisk. I samarbete med Cirkus Cirkör ombads människor att sticka och skicka in vita stickningsarbeten och därtill resonera över om det går att sticka fred. De måste ha fått ett otroligt gensvar för det var riktigt mäktigt att strosa bland alla hundratals (tusentals?) vita verk.

En handarbetsgalning som jag själv måste nog mena att stickning i vart fall bär oss åt rätt håll. Att sticka är meditation, eftertanke och långsamhet. Det är omtanke om den som ska bära plagget. Det är en sysselsättning istället för annat mer destruktivt. Det är utveckling och möjlighet att vara stolt över sig själv och det en åstadkommer. Det är en sorts förädling och bearbetning på ett gott sätt. Att stickning varit bidragande till krigsframgång är på gott och ont också sant. Under Finska vinterkriget har jag förstått att varenda svensk kvinna och flicka stickade åt soldaterna och att skydd mot den väldiga kylan var avgörande.

Bland de alster som skickats in fastnade jag för en disktrasa. Har inte tänkt på att det såklart är fullt möjligt att sticka sina disktrasor; varför inte? På bilden finns också brevet från disktrasans skapare. Hon konstaterar ”alla behöver diska och torka rent efter sig – ta reda på sin egen smuts. Åtminstone borde det vara så – även höga herrar bör kunna det. Då kanske vi kan börja ana fred.” Jag kan inte annat än att hålla med.

img_0693
Alla behöver diska och torka rent efter sig – ta reda på sin egen smuts.

Det påminner mig om en diskussion hos Minimalisterna om att leja bort städning. Jag förstår att många väljer det. Men jag tycker inte om det och det passar inte in i min minimalism. Som jag också skrev där så tycker jag det ingår i ett liv att städa upp efter sig. Det är något så typiskt den stressade nutidsmänniskan att ta bort symptomet istället för sjukdomen; det är ju tidsbristen som är problemet, inte smutsen. Städning är tid för eftertanke och förbereda sig för något nytt. Att leja bort det innebär att alltid vara på väg framåt och aldrig hämta andan.

Kanske kan stickning och diskning skapa fred.

Istället för en blomma fick jag på min födelsedag just en disktrasa från Växbo Lin. En disktrasa i naturmaterial, vävd där den köptes och som kan tvättas och användas till den faller i bitar. Helt i min smak.

img_0708

2 reaktioner på ”Två disktrasor svarar på frågan om det går att sticka fred

  1. Den där disktrasan är toppen! Vi har haft vår i 1år+ och den är lika bra som när den var nyköpt. Så härligt men en förbrukningspryl som håller länge och sedan komposteras.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s