Jag vill ha kärlek och respekt och massa pengar i present

Ett välkänt fenomen är att skämma bort nära med pengar och dyra presenter för att kompensera för något annat, en brist av något slag. Vad gör en sådan person om den blir en dag blir snålsparare? Slutar göra dumma saker/vara otillräcklig så att hen inte behöver kompensera? Det vore fantastiskt om ett järnhårt grepp om ekonomin kunde få sådana ringar på vattnet, men jag är tveksam.

Att ha en person som beter sig så i sin närhet är inte enkelt. Den som själv håller hårt i slantarna måste hantera att inte ge tillbaka presenter med lika högt monetärt värde. Den måste också försöka ta emot pengar och gåvor (eller fatta det svåra beslutet att inte göra det), eftersom det som ges är substitut för något annat, något viktigt som kanske aldrig kommer kunna ges. Trygghet, ärlighet, kärlek.

I den blogg- och poddvärld där minimalism diskuteras talas det sällan eller aldrig om den här svåra situationen. Det beskrivs istället som oerhört lätt bara en står på sig – bara berätta redan i juni för hela släkten att du varken kommer ge eller ta emot julklappar, eller ersätt klapparna med en god middag tillsammans!! Men vad gör de som inte kan äta en god middag tillsammans? Som inte kan reparera det där i relationen som stör, eller sluta göra den andra besviken? Sådana relationer finns tyvärr.

I vissa relationer kan det vara en stor gåva att faktiskt ta emot, trots att det som ges är ett överdådigt substitut för något annat.

 

 

2 reaktioner på ”Jag vill ha kärlek och respekt och massa pengar i present

  1. Klok vinkel på det hela. Håller med om att det inte pratas mycket om det. Kanske är det lite olika också i hur hög grad det är aktuellt för folk. Jag har lätt för att ta emot gåvor och visst vet jag att det ibland handlar om kompensationer. Då är det ännu lättare att ta emot då man ju ger den andre chansen att ge något så den känner sig bättre till mods. Som du skrev i slutet, man ger dessa en gåva genom att ta emot.

    Det kanske inte är så konstigt att detta med givande och presenter inte är så omtalat bland minimalister. Tycker mycket handlar om självfokusering, sparande och allmänt om ganska småegoistiska saker faktiskt. När relationer är på tal så handlar det inte sällan om att begränsa engagemang, säga nej och avstå kontakter som inte ger något. Att då skriva om givande och mottagande blir naturligt mindre aktuellt…

    Gilla

    1. Tack för din kommentar Eva! Kul att du läser. Håller helt med dig om att ett visst mått av egoism är som en grundförutsättning i minimalismen, särskilt gällande relationer. Ibland pratas det förstås om goda konsekvenser för miljön osv, men det kommer i andra hand.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s