Jordad -Enklare liv i kollapsens skugga

I sin uppföljare till Kollaps, Jordad, försöker David Jonstad svara på hur vi ska försörja oss när peak oil och klimatförändringarna på riktigt börjar märkas i vardagen, även för oss i trygga Sverige. Han beskriver markens betydelse och kamp om marken genom historien. Idag är det lätt, i alla för mig, att tänka att det är makt och pengar som har och alltid har haft betydelse, vilket såklart inte stämmer. Har en ingenting att äta spelar det ingen roll hur många guldmynt en har.

Något som jag uppskattar är att boken utgår från människan som social, samarbetande varelse snarare än Homo Economicus, nyttomaximeraren. Jag har alltid haft svårt för den människosyn den senare representerar eftersom jag inte känner igen mig, varken för egen del eller i människor runt omkring mig. En oerhört intressant berättelse i boken är den om hur vårt nuvarande system, med pengar, kom till. I skolan lär en sig att människor förr använde sig av bytesekonomi; en sko byttes mot morötter och öl mot en kastrull. Eftersom det var krångligt att hitta just det en sökte så ska pengar, mynt, ha kommit till som mellanhand. Men tydligen är detta ingenting annat än en myt. Antropologer har kommit fram till att människor tidigare använt sig av olika typer av gåvoekonomi. Istället kom pengar till för att staten behövde avlöna sina soldater, men inte hade mat och andra förnödenheter så det räckte. Staten beslutade därför att driva in skatt av civilbefolkningen i mynt, och avlönade soldaterna med sådana. Civilbefolkningen och soldaterna försattes i en situation utan annat val än att handla med varandra; mynt mot förnödenheter. Smart, och för mig tidigare okänt.

Från boken tar jag tar med mig skepticism mot idéen om den hållbara staden; att ekostorstaden skulle vara svaret på överbefolkning och miljöproblem. Det är en filosofi som pumpas ut i media och ses på som i det närmaste självklar. Istället är det på landsbygden som David Jonstad hittat sin framtid, med en liten bit mark och målet att bli i det närmaste självförsörjande. Inspirerande!

Budskapet i boken knyter an till tanken om att lära om sig, från konsument till producent. Jag inser att det är det jag ägnat mig åt i ett par år, med myrsteg. Startat den här bloggen, till exempel. Nu när jag vet att det är det jag gör skulle jag vilja ta större steg. Sedan ett par veckor tillbaka har jag gjort flera nya saker; bland annat gjort flädersaft från vild fläder och kokat marmelad på citronerna. Ett litet steg för mänskligheten, men ett ordentligt steg framåt för mig. Om jag lär mig att koka sylt i en handvändning är det nämligen betydligt högre chans att jag lyckas ta hand om de många liter bär som vi får på landet och som tidigare somrar plockats men möglat bort i sina bunkar.

IMG_0324
Citronmarmelad med fläder i barnmatsburkar, med tyghatt från en trasig pyjamas, snöre av restgarn och etikett utklippta från en söt presentförpackning med karameller. 

 

 

3 reaktioner på ”Jordad -Enklare liv i kollapsens skugga

  1. Det är så många som inte vågar inse att det enda de är – är konsumenter. Vi måste alla inse vår roll och börja ta ansvar för vad det betyder. Som konsumenter har vi en makt att utnyttja, positivt eller negativt. Tack också för boktipset det vara en väldigt läsvärd författare!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s