Bygg en förmögenhet -fixa familjens ekonomi

IMG_0292

Bygg en förmögenhet heter en nyutkommen bok av Joel Bladh, som jag beställde hem till mitt lokala bibliotek och nu har plöjt igenom. Nedan kommer några tankar om boken.

Joel Bladh riktar sig till småbarnsföräldrar vilket jag tycker är fantastiskt! I och med det bekräftar han att motivation, mål och ekonomiskt syn- och förhållningssätt är oändligt mycket viktigare för den framtida ekonomin än summan i lönekuvertet. För min del är det skönt att läsa denna motsatta inställning från den jag lite grann upprörde mig över i en tidigare läst familjeekonomibok, Mamma, pappa, pengar -att småbarnsåren skulle vara oerhört knappa och det är förståeligt att en inte kan spara något alls då (men att ge iPhones till barnen går ändå bra tydligen).

Bygg en förmögenhet är lättförståelig och klok. Det är en toppenbok som en första introduktion till sparande och för att vidga tankebanorna kring hur en familjs ekonomi kan se ut. För mig blev det inte så. Joel Bladh är lite för försiktig för min smak; jag vill hellre höra att jag är grundlurad av korrupt kapitalism och att hans metod är lösningen och pay-back-time! Men; en kan inte få allt.

Tummen upp för kapitel om jämställdhet även om också det är för försiktigt; skillnader i inkomst och förmögenhet mellan män och kvinnor beror inte bara på deltidsarbete och dylikt (som Bladh skriver) utan till skrämmande stor del på diskriminering. Mäns arbete, åsikter och position värderas högre än kvinnors, allt annat lika. Det finns det mycket forskning som visar och det är högst relevant i en ekonomibok som behandlar jämställdhet. I kapitlet om pengar och barn benämner han barn i allmänhet som ”han”, vilket är synd eftersom han i en senare del faktiskt använder sig av det ypperliga ordet ”hen”, som inte utesluter hälften av alla barn. Barns ekonomiska uppfostran är dessutom inte alls jämställd; pojkar får från redan tidig ålder mer pengar att röra sig med än flickor. Något att bita i för småbarnsföräldrarna, som säkert inte menar illa alls men vars kollektiva beteende får konsekvenser för samhället i stort.

Sammantaget är detta en bra bok som är klart läsvärd för den som vill vidga sina vyer och ändra sitt ekonomiska beteende och synsätt, eller för dem som vill ta ett förnyat helhetsgrepp.

 

 

En reaktion på ”Bygg en förmögenhet -fixa familjens ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s