Det rasslar till

Efter en dryg vecka på landet, med köksrenovering och fix i trädgården, har jag nu varit hemma i stan för någon typ av party-vecka. Det är födelsedagar, bokklubb, parmiddagar, inflyttningsfester och annat skojigt. Vi har till och med varit en sväng på Operan. Prioriteringen har skiftat från sparande till det administrativa eftersom vi fortfarande har en del kvar att lära oss om hur en är på landet med bebis, hur en går på restaurang med bebis och så vidare. Det har rasslat till ordentligt! Maken fick en oförutsedd inkomst den här månaden och i och med har vi ännu inte behövt nalla på sparkontot, men pengarna har gått åt som smör i solsken.

Lärdom: När en ännu inte fått in rutinen att bara göra av med det absolut nödvändigaste går det inte att släppa på planerande av inköp eller snåltarm utan att det går åt mycket pengar fort.

Exempel: En kompis kille fyllde jämnt. Vi köpte present, transporterade oss till stan, gick ut och åt och tog en efterföljande drink till en total kostnad om 1 500 kr. Det är mer än vi vanligtvis lägger på våra egna födelsedagar och en utgift som inte budgeterats.

Samtidigt så är det svårt att tacka nej till roliga saker, som är en stor del av ens liv. Jag tackar nog ja lite utan eftertänksamhet eftersom jag är social och gärna vill fira och festa så ofta det går. Det är intressant för jag vet ju egentligen inte hur andra brukar göra. Väljer de ut det roligaste och tackar nej till annat? Jobbar de lite övertid på jobbet för att få råd, eller tar de sms-lån? Tar av sina sparpengar?

Hur resonerar ni som läser här, tackar ni ja till allt roligt och tar den efterföljande ekonomiska smällen eller är ni lite mer eftertänksamma än jag är?

3 reaktioner på ”Det rasslar till

 1. Sociala kostnader är en post i vår budget som det är helt okej om vi drar över på. Det är viktigare att haka på roliga grejer som händer än att spara, tycker vi!

  Gilla

  1. Intressant, ni har en post i budgeten alltså. Tycker också det känns viktigt men har svårt att veta var gränsen går. I sommar är jag ”bjuden på” en möhippa som skulle kosta 2500 kr per person, och bröllopet är på annan ort och kommer kosta ca. 3000 kr. Men många sådana händelser i bekantskapskretsen blir det väldigt kostsamt. Jag valde faktiskt att tacka nej till möhippan och satsa på bröllopet, tråkigt men nödvändigt.

   Gilla

   1. Ja självklart gör man prioriteringar. Om det inte var en nära vän skulle jag inte heller lägga 2500 på en möhippa. Där har jag hört många resonera liknande, inte bara vi (extremt?) sparsamma som tänker till inför såna utgifter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s