Mamma pappa pengar -en ekonomihandbok för föräldrar

Ja, gott folk. Har just läst Mamma pappa pengar av Johanna Ögren och Jenny Rosander Ney. En basic bok som ger bra översikt av vad som är en ”vanlig” familjs ekonomi.

Men jag satt mest och blev opeppad under tiden jag läste och sista kapitlena rev jag av med skumläsning. Det som förmedlas är inte nya tankar kring på vilket sätt som ekonomihantering kan förändra ens liv utan snarare hur en kan få ihop till sommarsemestern utomlands. Otaliga försäkringar beskrivs som direkt nödvändiga för en känsla av trygghet och vissa budgeterade utgifter diskuteras enbart utifrån ett resonemang om solidaritet, t.ex. den i mitt tycke högst frivilliga tv-avgiften som står som en ”fast” kostnad i deras budget. Femtontalet nya klädesplagg inför en graviditet beskrivs som modest. Att barnen kan få välja mellan en ny iPad och ny iPhone utmålas som en del i lösningen på en mindre bra ekonomi. Samtidigt uttrycker författarna stor förståelse för att en barnfamilj inte har möjlighet att spara pengar alls under vissa år. Jag konstaterar alltså att boken vänder sig till föräldrar med, troligen, en bra inkomst men som saknar överblick över vad pengarna går till och som inte har några direkt storslagna mål med sin ekonomi. Jag är med andra ord helt fel målgrupp för boken.

Boken ska plus för ett starkt ställningstagande vad gäller inkomstskillnader mellan könen och föräldraledighetens del i det. Det fick mig att fundera över betydelsen i att jag är hemma flera månader utan att ens ta ut föräldrapenning (eftersom vi är hemma lika länge samt överlappande på egen bekostnad). Det ändrar inte mitt beslut men föranledde en diskussion här hemma om vad det får för konsekvenser för min pension. Alltid något!

2 reaktioner på ”Mamma pappa pengar -en ekonomihandbok för föräldrar

  1. Nej, boken var inte direkt sprängstoff sett till sparinnovation eller hushållsekonomi, i alla fall inte givet vår situation. Mitt i överlappande föräldraledighet och en inkomst på < 40% av normalläget har vi andra utmaningar. Jag tänker emellertid att väckarklockor kan se olika ut och för vissa är kanske det här innehållet och formatet rätt för att väcka tankar om genomlysning av den egna ekonomin (rätt avsnitt av lyxfällan på TV3 kanske är ett annat):)

    Jämställdhetsaspekter sett till pension har gått mig förbi när jag myst med tanken på att vi delar lika och maxar föräldraledigheten här hemma. Jag tänker mig en approach där hushållet hanterar inkomstglapp genom att avsätta en viss procent till privat pensionssparande för den part som (för tillfället) har lägre inkomst. Behövs lite tid och kalkyl för att utveckla den tanken…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s