Därför känns det okej att pendla

För ett par månader sedan flyttade vi från en lägenhet som låg 10 minuter med tunnelbana från city. Nu bor vi ungefär 45 minuter från city och resan kräver både buss och tunnelbana. Innan vi bestämde oss var det just resvägen till jobb som vi såg som ett stort minus med det nya boendet. Efter vårt beslut har det också varit resvägen som andra kommenterat på. ”Det är fint men det ligger ju verkligen en bit bort”.

Pendlingen fram och tillbaka till jobbet är visserligen något jag inte ser fram emot när min föräldraledighet är slut, men något som slår mig är att just restid är en av få saker som diskuteras öppet som en reell alternativkostnad och där det ofta förutsätts att alla har ungefär samma åsikt. Ju längre pendling desto sämre. Tiden det tar att åka till och från jobbet bör vägas in i beslutet att flytta. Men när jag berättar att vi bytt boende från en trea till en tvåa och att vi faktiskt sparar en hel del tid på städning så tror folk att jag skämtar.

Vi har hund som fäller hår och samtidigt bebis i krypålder, så vi dammsuger och torkar golven varje dag. I vår övermöblerade trea tog det minst 30 minuter. I vår nya sparsamt möblerade tvåa med öppen planlösning tar det ungefär 10 minuter. Det innebär 20 minuter per dag som vi kan göra något annat av. Till exempel pendla till jobbet. Därmed har vi möjlighet att bo naturnära i ett vackert, lugnt område. Alternativkostnaden för att bo långt från city kan nog vara överdriven, men alternativkostnaden för att bo stort och äga mycket saker är oerhört underskattad.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s