Bli rik på hållbart sparande

bild (68)

Min morfar har alltid sparat i aktier till sina barnbarn och försökt få med oss på tåget. Jag har varit ointresserad. Först för att det var så svårt, sen för att jag kände mig för fattig och de senaste åren för att jag ställt mig tveksam till aktiemarknadens ständiga krav på tillväxt och brist på etik. Därför blev jag så glad när jag hittade Carl Roséns bok Bli rik på hållbart sparande som kom ut i slutet av förra året. Den var lättläst och det känns som att jag som nybörjare och aspirerande världsförbättrare var just rätt målgrupp. Den inger hopp! Skeptiker till evig tillväxt kan få en känsla av att det kanske går att spara i aktier och kunna somna med gott samvete, att en får göra det bästa av situationen och kanske till och med kan vara med och påverka framtiden genom sina insatta slantar. Särskilt Carl Roséns exempel från den egna portföljen var upplysande för mig. Stärkt av boken har jag nu anmält mig till Nordnets Hållbarhetsturné. Det ska bli intressant! Mitt första ”aktieevent”.

Min egen reflektion efter att ha läst boken är att det är ett enkelt alternativ att låta bli aktiemarknaden för industrins smutsighet. Precis som det är enkelt att flytta ut i skogen som eremit, eller bli vegan och bo i kollektiv tillsammans med andra som tycker exakt som en själv. Antingen eller -svart eller vitt – är det lätta. Att leva i det här samhället tillsammans med andra, som inte nödvändigtvis tycker som en själv, i enlighet med sina värderingar är det svåra. Det är det jag ser som min stora utmaning och drivkraft. Till exempel; att tvätta håret med miljövänligt bikarbonat för att kunna investera den slant en sparar på schampo i hållbara företag.

2 reaktioner på ”Bli rik på hållbart sparande

    1. Ja, vi sparar i ett ISK till vår son och där har vi valt sådant som ska vara etiskt. Det känns bra men vi fick ändå kommentarer som t.ex. att det inte var ”helt fritt från olja”, något som egentligen är viktigt för mig. Kanske är enda vägen att hålla sig till aktier?! Jag ser fram emot att lära mig mer! Tack för din kommentar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s