Konsumera mera -dyrköpt lycka

bild (48)

En period pluggade jag Hållbar samhällsutveckling på Stockholms universitet. Jag sparade några böcker som nu dykt upp igen i och med utrensningen. Boken Konsumera mera -dyrköpt lycka, en samling vetenskapliga artiklar, läste jag om precis och jag vill gärna dela med mig av några fakta och kloka ord därifrån.

  • Orvar Löfgren skriver (s. 250) om tv-serien ”Så lever vi år 2000” som gjordes 1967. Framtiden beskrivs där som minimalistisk och friktionslös, människan har tagit kontrollen över konsumtionen och gjort sig av med kaoset av prylar. Så blev det som bekant inte. Det intressanta är den hemmablindhet som vår egen tid ger oss. På 1960-talet tänkte man sig att framtiden kommer vara enklare, men om vi idag fick resa tillbaka till 1960-talet är jag övertygad om att vi skulle häpna av ordningen och bristen på överflödiga prylar. Är det för att jag är hemmablind i min egen tid eller levde de enklare för 50 år sedan?
  • Annika Carlsson Kanyama (s. 42) redogör för intressanta studier om vilken skillnad miljömuppar som jag själv, som försöker vara ”medvetna konsumenter”, faktiskt gör i fråga om utsläppsminskning. Det verkar enligt henne som att det går en gräns någonstans vid en minskning om 30 %. Därefter är det så att säga inte längre möjligt att påverka. Jag hade nog hoppats att det var möjligt att minska sina utsläpp mer än så, men kan förstå att samhällsstrukturen begränsar den möjligheten.
  • Christer Sanne ger en mer positiv bild (s. 192) av hur mycket små åtgärder kan påverka och att världens länder med gemensamma krafter kan bromsa den globala uppvärmningen utan att behöva återgå till forntidens ringa bekvämligheter. Han beskriver att bilägande teoretiskt sett skulle kunna fungera, om bilen tillverkades 20 % effektivare, var 20 % enklare, hade 40 % snålare motor som utnyttjades 30 % effektivare, behölls 40 % längre och sparade 20 % genom återvinning. Det påminner om något som en föreläsare sa under kursen; ”Dagens bilar är skapta för att dra motstridiga elefanter uppför Kilimanjaro. Det är inget som jag brukar ägna mig åt särskilt ofta.”

Avslutningsvis vill jag citera Christer Sanne som skriver så fint och peppande om att bryta dagens konsumtionsmönster och därmed många miljöproblem (s. 199). Det handlar inte om att byta livsstil utan om att välja rätt. Jag skulle kalla det för minimalism;

”Vi behöver söka upp det som var och är viktigt med våra liv och försöka hålla fast det i en värld som ständigt förändras. Inte genom att följa med strömmen utan genom att välja klokt och långsiktigt. Det goda och nödvändiga budskapet är att vi kan leva bättre och ändå rädda jorden om vi bjuder till.”

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s