Om varför det är bättre att sälja än att skänka

I minimalismpodcasten Slow your home pratar Brooke McAlary i avsnittet Everyday slow living for the ”normal person” med Ellen Ronalds Keene om att rensa ur bland sina ägodelar. De diskuterar hur man bäst gör sig av med sakerna; skänka, sälja eller slänga. De menar att man redan bestämt sig för att inte äga en viss sak och sagt hej då. Den ekonomiska vinningen i att sälja småsaker är liten i förhållande till arbetet med försäljningen som ibland dessutom kan dra ut på tiden. De råder därför sina lyssnare att skänka bort sådant som är värt mindre än kanske 1 000 kr till välgörenhet hellre än att försöka sälja dem på loppis eller onlineauktioner.

Jag håller inte med.

Vissa typer av prylar, till exempel kläder av billigare slag och leksaker, finns i stort överflöd i världen. Det som skänks kommer inte andra till godo, helt enkelt för att det finns för mycket redan, och en hel del skeppas till fattigare länder där det läggs på hög -sophög. På vissa platser har den inhemska klädproduktionen slagits ut helt på grund av de mängder billiga slit-och-släng-kläder som välvilliga välbeställda västvärlden skänker bort utan eftertanke. Sakerna blir herrelösa sopor och den nyomvända minimalisten i utrensningstagen hade lika gärna kunnat slänga prylarna i hushållssoporna.

Om man istället anstränger sig för att sälja sina småsaker ger man dem en ny ägare. Det som säljs på Tradera för en ynka krona köps trots allt av någon som vill ha just den prylen; som sökt fram den och är beredd att betala frakt och vänta på leverans. Där igenom har saken garanterat fått ett nytt hem och den som rensar ur har tagit ansvar för sitt tidigare konsumerande. Man har undgått att åter igen låta det monetära värdet styra ens agerande och istället gjort det moraliskt riktiga.

Vad tycker du?

 

11 reaktioner på ”Om varför det är bättre att sälja än att skänka

 1. Roligt att du tar upp detta, jag har själv grubblat över vilket ansvar jag har att se till att prylar som jag inte längre vill ha kvar kommer till största möjliga nytta.

  Jag tänker att det hela beror på perspektivet – är ens primära syfte med rensningen att själv få ett enklare liv så är det fritt fram att skänka (göra sig av med sakerna så lätt som möjligt). Betonar en ansvaret för att bidra till ett mindre fotavtryck så är det bättre att sälja för att – just som du säger – saken skall hamna hos någon som verkligen vill ha just den. Samtidigt blir det praktiskt nästan omöjligt att ta ett sådant ansvar för varenda pryl att lyckas matcha ihop den med rätt person.

  Att undvika skänka till ställen där tex kläder skeppas iväg eller saker som inte säljs slängs efter viss tid kan vara en lösning om en inte orkar genomföra säljet själv.

  Ibland står det egentliga valet inte heller mellan sälj/skänk (har jag insett efter en titt i vår källare) utan skänk/behåll i förrådet i evinnerlig tid – och då minskar fotavtrycket ändå mer genom att skänka och göra prylen tillgänglig för någon annan.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! Jag håller med om att det i praktiken blir nästan omöjligt att hitta en köpare till alla ens småsaker. Jag har gjort så att jag skänkt vissa saker, andra har fått en chans på Tradera och några saker som inte sålts där ska få en ytterligare chans på loppis i sommar. Men det måste vara rimligt också, annars kommer man aldrig vidare i sin egen utveckling, precis som du säger! Eventuellt är det också lite skillnad mellan olika länder. Jag tror (och hoppas) att vi i Sverige fortfarande har förhållandevis få fattiga i behov av skänkta kläder mm, inkomstskillnaderna är inte så stora som på andra platser. Det känns rimligare att skänka mycket i länder med ett stort behov.

   Gilla

 2. Jag brukar skänka till organisationer som säljer prylarna i mitt närområde. Jag ser inte vad skillnaden ekologiskt är om det är jag eller en välgörenhetsloppis som säljer grejerna.

  Gilla

  1. Hej! Det är såklart super om man kan hitta en välgörenhetsorganisation som faktiskt lyckas sälja dom. Jag har förstått att det är rätt lite av allt det som skänks som säljs av organisationerna. Skillnaden är att om jag själv ansvarar för att sälja så vet jag att saken får en ny ägare, vilket inte är säkert om jag skänker.

   Gilla

 3. Det beror på vad det är för saker och hur bökigt det är att sälja dem. Böcker, kläder och hushållsprylar skänker jag bort därför att det är svårt att hitta köpare och det tar sån tid och energi att lägga ut annonser och skicka iväg. CD-ar har jag sålt på Tradera och det var ganska enkelt, men tog ändå en hel del tid.

  Gilla

 4. Vilken bra reflektion, så brukar inte jag tänka! Jag brukar skänka det som är helt och återvinna det som är trasigt. Jag har helt enkelt tänkt att det tar för mycket tid att sälja sakerna, men har jag tagit mig tid att köpa sakerna får jag såklart se till att göra mig av med dem på bästa sätt.
  Har precis hittat till din blogg och tycker verkligen om dina inlägg!

  Gilla

 5. Jag vet inte om jag helt håller med. Framförallt för att jag varit en av dem som köpt mkt på tradera och loppis för att det är billigt och känns som ett fynd, men när jag väl fått hem sakerna har de ändå varit fel eller i för dåligt skick för att användas. Då missar man ju helt poängen med att saken kommer till rätt person. Är hen som jag kommer hen att skänka vidare ändå och prylen har då bara tagit en omväg i processen.
  Jag skänker och byter rätt mkt på facebook. Det är dels lätt för mig eftersom sakerna hämtas hemma hos mig och dels socialt bildande eftersom jag möter människor jag aldrig annars kommit i kontakt med.
  Önskar (och letar) fortfarande efter det perfekta sättet att bli av med utrensade prylar men tror tyvärr inte att det går att finna. Lösningen är, som vanligt, att köpa/skaffa så lite som möjligt. Då uppstår ju aldrig problemet. Men än har vi långt kvar…

  Gilla

  1. Det har du verkligen en poäng i, att det inte är säkert att personen använder prylen ändå. Vissa av mina plagg jag sålt nu i veckan har gått för ett par kronor, och då vet man ju inte om köparen verkligen vill ha det. Men känns ändå bättre än att skänka för min del. Däremot är det otroligt mycket mer jobb! Vi har också en köp/byt grupp på fb för lokalområdet, det tycker jag är toppen! Då får man se nya områden i kommunen och det är lätt att vara generös mot dem man handlar med, det är ju människor man ska leva med i någon mån. Där är det också tydligt att de som inte sköter sig i gruppen, typ är otrevliga eller prutar för hejdlöst genom nedsättande ord, blir nonchalerade i fortsättningen. Det är skönt för det håller stämningen uppe i gruppen!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s